New announcement. Learn more

TAGS

Heb jij Jezus gezien?

2023 is een feit. Feestdagen, kerst, en de ‘rush’ die daar vaak bij komt kijken zijn weer voorbij. Herkenbaar? Ik zit op het moment van dit schrijven ergens op 10 kilometer hoogte boven de oceaan tussen Seoul en Phnom Penh.

Een mooi moment om te reflecteren: “Heb ik Jezus deze kerst gezien?”

Die vraag kwam bij me op, en ik stel hem ook maar gelijk aan jou.

Heb jij Jezus gezien?

Ik stelde deze vraag aan een vriend en hij zei direct ’ja’. Gelukkig! Zelf heb ik Hem ook gezien - ik vertel je zo waar dat was. Maar soms moest ik wel echt zoeken, mag ik dat zeggen?

Op mijn tijdlijn bij de diverse sociale media kwam er veel langs over kerst. Viering, hier, event daar. Producties noemen ze dat - een woord dat ik met regelmaat langs hoor komen. En ook tijdens de ‘live’ diensten was het allemaal wel erg ‘vet’. Meer kerstbomen, meer rook, meer licht, meer muziek. Meer draaiboek. Meer.

Herkenbaar?

Maar waar was de stilte?

Ik dacht aan Jezus.

De rook die er was tijdens zijn geboorte kwam hoogstens van een klein vuurtje dat Jozef gemaakt had.

Het licht in de donkere stal, kwam dat van datzelfde vuur? Of voorzag de ster daarin?

Muziek - tja we zeggen vaak dat de engelen zongen, maar dat is nog maar de vraag natuurlijk.

En als er al een draaiboek was - wat ik betwijfel - dan leek dat bij de geboorte in de stal wel erg ver weg. Jezus moest als kleine jongen vluchten, stond dat in het draaiboek?

Begrijp me goed. Ik houd van mooie dingen. Een mooi gesproken woord. Een prachtig gezongen lied. Licht en geluid in balans, een bepaalde flow in de dienst. Ik ‘ben’ een perfectionist - ik geniet daarvan. En lees daarom wat ik hierboven schreef daarom niet als kritiek, maar als een vraag. Een zoeken.

Want waar is Jezus?

Jezus, Hij die kwam vanuit de perfectie, legde dat allemaal af en werd geboren in een stal. Alles behalve perfect, toch? Proberen we het niet allemaal té mooi te maken? En lopen we daarmee niet het gevaar terecht te komen in een eigen-gemaakt kerstfeest, waarin we Jezus wel betrekken, maar waarbij Hij niet meer echt gezien wordt? Een gemeente die ik ken gebruikte de term ‘#nofilter’, gewoon met het idee het echte ruwe verhaal te vertellen. Vertellen we dat verhaal nog?

Ik zag Jezus toen ik samen met mijn gezin op kerstavond naar de Chosen keek. Het laatste deeltje in seizoen 1 om precies te zijn - the shepherd. Een ruw verhaal van nog geen half uur, temidden van het gebrokene, de outcast. En hoe Jezus juist in dié wereld kwam. Hoe Hij juist kwam voor mensen in de marge, en niet die op het religieuze platform van die tijd. Daarom was Hij ook een bedreiging voor de religieuze orde, maar voor de armen, de gebrokenen in de marge bracht Hij Hoop!

Want stel je voor dat de Koning van de Hemel eisen zou gaan stellen, dan kunnen jij en ik het wel vergeten. Gelukkig dichtte Hij het ‘gat’ en kwam Hij dichtbij, Zijn naam is Immanuel - God met ons - toch? Hoop dus.

Misschien heb je genoten van de rookmachines en moving heads. Misschien van de gelikte muziek, met vette muzikanten. Gaaf! Mijn gebed is dat het allemaal mag bijdragen aan het zien van Jezus, van wie Hij echt is. Het Hem kennen.

Misschien ervoer je al die techniek als ‘poespas’ en afleidend. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Dan is mijn oproep aan je: probeer erdoorheen te kijken, en ga op zoek naar Jezus. Hij wil zich laten vinden, daarom kwam Hij juist zo heel gewoon.

Misschien vind je Hem wel op een heel gewone plek.

Heb jij Jezus gezien?